Lataa ansioluettelo (lyhennelmä, päivitetty 5.4.2022)Vappu_Rossi.jpg


Tekstejä, puheita ja esseitä
Vappu Rossin työskentelystä


Article in English by Professor Juha-Heikki Tihinen, 2022: Drawn gestures – On Vappu Rossi’s art



VAPPU ROSSI
 is a visual artist based in Helsinki, Finland. Her work, which finds form in a variety of media, focuses on portraying humanity both in the emotional and temporal scale. The questions of presence and embodiment are another main theme.

Rossi is a 
contemporary drawing artist inspired by site specific works and interdisciplinary collaboration with different fields of arts and science. Rossi’s works have been exhibited in museums, galleries and festivals around the world since the late 1990’s. She was nominated for the Fine Arts Academy of Finland Prize 2022. 

Rossi's best known works are her large-scale facial studies and her media artworks, slightly humorous and minimalist both in colour and soundscape, and exceptional art-meets-science-cooperation with dozens of murals & wall drawings for science exhibition in Cité des Sciences et de l'Industrie, Universcience, Paris; Pavilhão do Conhecimento, Lisbon; and Finnish Science Centre Heureka. The exhibition now called Mental Health: Mind Matters, is currently on North American tour, in Minnesota, Montreal, and Colorado.

Vappu Rossi is working as the Drawing Master of the University of Helsinki Art RoomArt Room is a legendary cultural institution in Finland, and there are many very important artists among her predecessors. The history of Art Room goes back more than 300 years. Rossi is, however, the first woman holding the title. "Hän on mestari piirtämään", Helsingin Sanomien Kuukausiliite 6.10.2018 presenting also a time-lapse showing the drawing process of Rossi's self portrait.
Article on contemporary drawing in the Finnish Art Magazine Taide 1/2021 presenting Rossi's interview and works: "Piirtäjän projekti"

Rossi has cooperated with fashion designer Teemu Muurimäki, hand-painting unique artworks on custom made costumes, and creating prints for Formal Friday T-shirts designed by him. She has designed album covers for Finnish musicians and indie bands, her collaborative projects with musicians and dancers have been performed in museums, festivals and in the main stage of Finnish National Opera, and the visual style 10th anniversary of Helsinki Documentary Film Festival was based on her works. She's also committed to long-term collaboration with Finnish Dialogue Academy.

Recently, she has been working on projects combining new media, animation and hand-drawn art. In cooperation with the Art Cache Helsinki, she created AR-artworks to Helsinki Observatory, 2018. Her media artwork Kiss was presented on the Helsinki Music Centre media wall in the Visual Overture series related to Helsinki Philharmonic Orchestra's concerts in October 2018. Rossi's latest solo exhibition was part of "Art Goes Kapakka" Art Festival in Juttutupa, Helsinki 2019. Large retrospective of her work took place in Art Center Ahjo, Joensuu, Finland, in 2018. 



LYHYESTI TAITEILIJASTA / More about Rossi's Art in English 

Vappu Rossi 
(1976) on kuvataiteilija, mediataiteilija ja taidegraafikko. Hänen tuotantonsa on piirustuslähtöistä, mutta tekniikaltaan monipuolista: mediataideanimaatioiden lisäksi hän tekee valokaappiteoksia, maalauksia ja grafiikkaa. Paikkasidonnaiset jättiläismäiset seinäpiirustukset sekä yhteistyöprojektit tanssijoiden ja muusikoiden kanssa ovat merkittävä osa hänen työskentelyään.

Pääosassa Rossin tuotannossa on ihmisen kuva: inhimillinen tunne- ja aikaskaala, liikkeen, ruumiillisuuden, läsnä- ja poissaolon kysymykset. Kotimaassa Rossi tunnetaan ennen kaikkea piirroksistaan sekä piirustuksen tilallisista ja taiteidenvälisistä sovelluksista.

Kansainvälisesti Rossin tunnetuinta tuotantoa ovat hänen mediateoksensa, joiden hiljaisen humoristinen, mietteliäs ja väriaskeettinen tyyli on saanut huomiota festivaalilevityksessä ympäri maailman, viime aikoina mm. Berliinin 10th International Directors Loungessa, Tampereen elokuvajuhlilla, Mäntän kuvataideviikoilla, Weiterstadtin elokuvajuhlilla Saksassa, Clare Valleyn elokuvajuhlilla Australiassa sekä kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla Perussa.

Rossin mediataideteoksille on yhteistä muutoksen ja ajan kulumisen pohdinta, maagisen metamorfoosin tai hitaan prosessin näkyväksi tekeminen. Videot ja installaatiot ovat äänettömiä tai äänimaailmaltaan hyvin karsittuja.

Rossin piirrokset ovat suurikokoisia kasvo- ja liiketutkielmia. Kuvat rakentuvat viivamassoin; etsiskelevä piirrin kehrää kudelmaa, josta hahmot saavat muotonsa. Näennäisesti yksinkertainen väline toimii voimallisena tunteen ja kokemuksen välittäjänä. Aiheena on mielen sisäinen maailma: raukeus ja rauha, pelko ja levottomuus. Rossin teosten hahmot tasapainottelevat tämän- ja tuonpuoleisen rajapinnalla, kädenjälki on yhä herkemmäksi hapertuvaa, toisinaan vahvan graafista. Taiteilija luottaa piirustuksen arkaaiseen voimaan. Jokainen vedetty viiva näkyy – piirros paljastaa jälkensä.

Rossin öljyvärityöskentely on sekin samanaikaisesti haurasta ja vimmaa täynnä: maalaukset koostuvat läpikuultavista kerroksista, pyyhkimisestä, raapimisjäljistä. Kasvot työntyvät hämärästä tai välähtävät pimeyden keskeltä silmänräpäyksen ajan. Valokaappiteosten kuvat syntyvät maalauksen lisäksi opaalipleksin kääntöpuolen kaiverruksista, diffuusiokalvoista ja sapluunoista, joskus poratuista rei’istä.

Seinäpiirrokset ja -maalaukset ovat tärkeä osa Rossin tuotantoa. Taiteilijan suurin yksittäinen seinämaalausprojekti on kolmenkymmenen teoksen kokonaisuus kansainvälisen tiedenäyttelyn seinärakenteisiin, mutta hän pyrkii toteuttamaan paikkasidonnaisen tilallisen teoksen aina myös yksityisnäyttelyittensä yhteyteen. Koska galleria- ja museotiloissa seinäteoksia ei voida säilyttää, Rossi kuvaa tekoprosessista animaation, joka säilyy dokumentaationa näyttelyn päätyttyä.

Rossi on vahvasti sitoutunut eri tieteen- ja taiteenlajien välisen vuoropuhelun ja yhteistyömuotojen kehittämiseen. Hän on osallistunut vierailevana luennoitsijana Dialogiakatemian toimintaan ja osallistunut poikkitaiteellisiin ja -tieteellisiin teosprojekteihin ja workshoppeihin niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin huippuammattilaisten kanssa. Merkittävä taiteen ja tieteen välinen yhteistyöprojekti oli mielenterveysaiheisen tiedenäyttelyn kolmenkymmenen seinämaalauksen toteuttaminen suoraan näyttelyn rakenteisiin. Näyttely on ollut esillä Pariisin Universciencessä 2016, Lissabonin Pavilhao de Conhecimento-tiedekeskuksessa 2015 ja Tiedekeskus Heurekassa 2014. Näyttely on nyt Pohjois-Amerikan kiertueella nimellä Mental Health: Mind Matters (mm. Minnesota, Montreal, Colorado).

Liikecroquisprojekteissa ja -happeningeissä tanssijoiden ja muusikoiden kanssa Rossi on esiintynyt yli lähes kahdekymmenen vuoden ajan, mm. Kansallisoopperassa, Helsingin Taidehallilla, Aleksanterin teatterissa, Uuden tanssin keskus Zodiakissa, Ateneumin taidemuseolla ja Tanssin aika -festivaaleilla. Rossi työskenteli jyväskyläläisen tanssiryhmä Off/Balancen vierailevana kutsutaiteilijana 2018. Yhteistyön aikana syntynyt cross-art-tanssiteos Face-to-Face oli esillä Mäntän kuvataideviikoilla 2021. Muiden poikkitaiteellisten projektien yhteistyökumppaneina ovat olleet mm. tanssijat Panu Varstala, Ingrid André, Anni Rissanen, Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen sekä muusikot Milla Viljamaa, Niko Kumpuvaara, Jarmo Saari, Pasi Salmi, Joakim Berghäll ja Zarkus Poussa. Rossi on kehittänyt liikepiirustuksen opetusmetodin,  jota hän on vetänyt kaikentasoisille piirtäille aloittelijoista ammattilaisiin.

Rossin töitä on ollut esillä gallerioissa, museoissa ja festivaaleilla ympäri maailman. Hänen teoksiaan löytyy useista merkittävistä kotimaisista kokoelmista. Rossi on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja taiteen kandidaatiksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Tekstejä, puheita ja esseitä Vappu Rossin työskentelystä