Yhteystiedot

Lisää yhteystietosi tähän klikkaamalla salamaikonia, joka ilmestyy tuodessasi hiiren tämän tekstin päälle

Kävijälaskuri / Visitor Counter

Käyntejä kotisivuilla:252932 kpl

Vappu_Rossi.jpgBiography in English

Vappu Rossi 
(1976) on kuvataiteilija, mediataiteilija ja taidegraafikko. Hänen tuotantonsa on piirustuslähtöistä, mutta tekniikaltaan monipuolista: mediataideanimaatioiden lisäksi hän tekee valokaappiteoksia, maalauksia ja grafiikkaa. Paikkasidonnaiset jättiläismäiset seinäpiirustukset sekä yhteistyöprojektit tanssijoiden ja muusikoiden kanssa ovat merkittävä osa hänen työskentelyään.

Pääosassa Rossin tuotannossa on ihmisen kuva: inhimillinen tunne- ja aikaskaala, liikkeen, ruumiillisuuden, läsnä- ja poissaolon kysymykset. Kotimaassa Rossi tunnetaan ennen kaikkea piirroksistaan sekä piirustuksen tilallisista ja taiteidenvälisistä sovelluksista.

Kansainvälisesti Rossin tunnetuinta tuotantoa ovat hänen mediateoksensa, joiden hiljaisen humoristinen, mietteliäs ja väriaskeettinen tyyli on saanut huomiota festivaalilevityksessä ympäri maailman, viime aikoina mm. Berliinin 10th International Directors Loungessa, Tampereen elokuvajuhlilla, Mäntän kuvataideviikoilla, Weiterstadtin elokuvajuhlilla Saksassa, Clare Valleyn elokuvajuhlilla Australiassa sekä kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla Perussa.

Rossin mediataideteoksille on yhteistä muutoksen ja ajan kulumisen pohdinta, maagisen metamorfoosin tai hitaan prosessin näkyväksi tekeminen. Videot ja installaatiot ovat äänettömiä tai äänimaailmaltaan hyvin karsittuja.

Rossin piirrokset ovat suurikokoisia kasvo- ja liiketutkielmia. Kuvat rakentuvat viivamassoin; etsiskelevä piirrin kehrää kudelmaa, josta hahmot saavat muotonsa. Näennäisesti yksinkertainen väline toimii voimallisena tunteen ja kokemuksen välittäjänä. Aiheena on mielen sisäinen maailma: raukeus ja rauha, pelko ja levottomuus. Rossin teosten hahmot tasapainottelevat tämän- ja tuonpuoleisen rajapinnalla, kädenjälki on yhä herkemmäksi hapertuvaa, toisinaan vahvan graafista. Taiteilija luottaa piirustuksen arkaaiseen voimaan. Jokainen vedetty viiva näkyy – piirros paljastaa jälkensä.

Rossin öljyvärityöskentely on sekin samanaikaisesti haurasta ja vimmaa täynnä: maalaukset koostuvat läpikuultavista kerroksista, pyyhkimisestä, raapimisjäljistä. Kasvot työntyvät hämärästä tai välähtävät pimeyden keskeltä silmänräpäyksen ajan. Valokaappiteosten kuvat syntyvät maalauksen lisäksi opaalipleksin kääntöpuolen kaiverruksista, diffuusiokalvoista ja sapluunoista, joskus poratuista rei’istä.

Seinäpiirrokset ja -maalaukset ovat tärkeä osa Rossin tuotantoa. Taiteilijan suurin yksittäinen seinämaalausprojekti on kolmenkymmenen teoksen kokonaisuus kansainvälisen tiedenäyttelyn seinärakenteisiin (Vantaan Heureka, Lissabon, Pariisi, Minnesota), mutta hän pyrkii toteuttamaan paikkasidonnaisen tilallisen teoksen aina myös yksityisnäyttelyittensä yhteyteen. Koska galleria- ja museotiloissa seinäteoksia ei voida säilyttää, Rossi kuvaa tekoprosessista animaation, joka säilyy dokumentaationa näyttelyn päätyttyä.

Rossi on vahvasti sitoutunut eri tieteen- ja taiteenlajien välisen vuoropuhelun ja yhteistyömuotojen kehittämiseen. Hän on osallistunut vierailevana luennoitsijana Dialogiakatemian toimintaan ja osallistunut poikkitaiteellisiin ja -tieteellisiin teosprojekteihin ja workshoppeihin niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin huippuammattilaisten kanssa. Merkittävä taiteen ja tieteen välinen yhteistyöprojekti oli mielenterveysaiheisen tiedenäyttelyn kolmenkymmenen seinämaalauksen toteuttaminen suoraan näyttelyn rakenteisiin. Näyttely oli esillä the Science Museum of Minnesotassa 2018–19, Pariisin Universciencessä 2016, Lissabonin Pavilhao de Conhecimento-tiedekeskuksessa 2015 ja Tiedekeskus Heurekassa 2014.

Liikecroquisprojekteissa ja -happeningeissä tanssijoiden ja muusikoiden kanssa Rossi on esiintynyt yli kymmenen vuoden ajan, mm. Kansallisoopperassa, Helsingin Taidehallilla, Aleksanterin teatterissa, Uuden tanssin keskus Zodiakissa, Ateneumin taidemuseolla ja Tanssin aika -festivaaleilla. Rossi työskenteli jyväskyläläisen tanssiryhmä Off/Balancen vierailevana kutsutaiteilijana 2018. Muiden poikkitaiteellisten projektien yhteistyökumppaneina ovat olleet mm. tanssijat Panu Varstala, Ingrid André, Anni Rissanen, Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen sekä muusikot Milla Viljamaa, Niko Kumpuvaara, Jarmo Saari, Pasi Salmi, Joakim Berghäll ja Zarkus Poussa. Rossi on kehittänyt liikepiirustuksen opetusmetodin aloittelijoista ammattilaisiin.

Rossin töitä on ollut esillä gallerioissa, museoissa ja festivaaleilla ympäri maailman. Hänen teoksiaan löytyy useista merkittävistä kotimaisista kokoelmista. Rossi on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja taiteen kandidaatiksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Tekstejä, puheita ja esseitä Vappu Rossin työskentelystä

Ansioluettelo (päivitetty 7.9.2016) / CV in English (updated 20.9.2013)