Axis mundi (porattu pleksi, 2011)

Teksti: Päivi Ahdeoja, Tuusulan taidemuseo
Laminaattiteksti ”Kun mennyt on yö – Vappu Rossi” –näyttelyyn Taidekeskus Kasarmissa 15.2.–20.5.2012
Muita näyttelyn artikkeleita

axis_mundi_254.jpgAxis mundi on monissa kulttuureissa esiintyvä pyhän symboli — maan keskus, maailman akseli. Axis mundi on latinaa ja tarkoittaa ”maailman akselia”. Se on nähty myös kosmisena tukipilarina, joka yhdistää taivaan ja maan.

Taiteessa Axis mundin symboli on yleensä puu. Vappu Rossin kiiltävään pleksiin poratussa teoksessa on ekspressiivistä maalauksellisuut-ta, mutta myös koristeellisia yksityiskohtia. Teoksessa yhdistyvät tähitaivas, puu ja maan alle jäävä valtavan kokoinen juuristo. Tähtitaivas on esitetty muinaisen tavan mukaisesti — keskiajalla tähtien uskottiin olevan taivaan kannessa olevia reikiä.

Rossi kertoo teoksensa valmistumisesta: ”Tein Axis mundista kesällä 2011 suuren mustaan pleksiin poratun version Hyvinkään musiikkiopiston ikkunaan. Tuusulan taidemuseolla sama  teos on nähtävillä oviaukon eteen rakennetussa syvennyksessä siten, että kuvan voi nähdä pimennetystä tilasta käsin seinäntakaisen näyttelytilan valon siivilöityessä rei’istä.

Näin teos antaa samanlaisen vaikutelman kuin katolisten kirkkojen rippituolit rei´itettyine väliseinineen tai -ikkunoineen. Sama kätketyn ja paljastetun, toiseen maailmaan kurkistamisen tunnelma valtaa myös teoksen katsojan, joka pimeässä ja intiimissä huonetilassa kurkistaa reikäkuvioisen puun läpi valaistuun, toiseen todellisuuteen.

Piirtäessään – myös rei´ittämällä piirtäessään – Rossi työskentelee sekä intuitiivisesti, tiettyä vaikutelmaa hakien, että suunnitelmallisesti, tiettyä ennalta pohdittua kuva-aihetta ja kompositiota etsien. Rossin havainto ja havaitseminen vaikuttavat myös katsojaan. Axis mundi –teoksen kuvion erottaa myös toiselta puolelta tarkastellen, mutta vaikutelma on silloin erilainen.

Rossi harrastaa kosmologiaa ja hän on tutkinut vanhoja tähti- ja maailmankarttoja. Rossi kuvaa teostaan:” Tähtitaivas teoksessa on osittain todellinen, mutta erittäin viitteellinen. (…) Visuaalisista syistä en tehnyt karttaa eksaktiksi, sillä halusin esittää kaiken samankokoisella poranterällä - tähtikuvioita on toki siksi vaikeampi erottaa. Samoin halusin rauhoittaa puun ympäristön, siellä tähdet eivät näy.”

Pohjoisen tähtitaivaan tutuin kuvio Otava jää piiloon puun kohdalle. Muita tuttuja tähtitaivaan kiintopisteitä ovat keskellä Pegasus ja Andromeda, ja sen oikealla puolella loistavimpana erottuu Kolmion tähdistö. Ylhäällä oikealla on osa Valaasta sekä Kalat. Kolmion ja Valaan väliin jäävä Oinas näkyy niin ikään, samoin alempana Perseuksen ja Seulasten suurimmat tähdet. Vasemmalla ovat Nuolen ja Delfiinin tähdet.

axis_munditahtikartta_780.jpg
Teksti: Päivi Ahdeoja, Tuusulan taidemuseo

Laminaattiteksti ”Kun mennyt on yö – Vappu Rossi” –näyttelyyn Taidekeskus Kasarmissa 15.2.–20.5.2012
Kuvat: Vappu Rossi
Muita näyttelyn artikkeleita