Elämän puu (animaatio 2009)  

Teksti: Aino Multanen, Tuusulan taidemuseo
Laminaattiteksti ”Kun mennyt on yö – Vappu Rossi” –näyttelyyn Taidekeskus Kasarmissa 15.2.–20.5.2012
Muita näyttelyn artikkeleita • Teoksen preview AV-arkin sivuilla

vrossi_treeoflife_1000.jpg

Elämän puu on suhteellisen lyhytkestoinen animaatio, joka projisoituu videotykin kautta museon takaseinälle. Aste asteelta animaatio paljastaa itsensä ja elämän suuren kertomuksen. Puu kasvaa esille valkoisuudesta — kuin tyhjyydestä — tummenee pois näkyvistä ja vaihtuu äidin kohdussa olevaksi sikiöksi, joka hiljalleen kasvaa ja häviää näkyvistä. Elämän kiertokulku toteutuu teoksessa ja animaation uudelleen käynnistyessä tarina alkaa uudestaan. Puu synnyttää ja ylläpitää elämää — se tuottaa elämälle välttämätöntä happea ja eläinkunnalle ravintoa. Ihminenkään ei olisi maapallolla ilman kasvikuntaa.

Puu symboloi elämää. Monissa kulttuureissa puu tunnetaan myös elollisen luonnon tai koko maailman vertauskuvana (vertaa Maailman puu, Axis mundi -aiheet näyttelyssä). Vappu Rossin tuotannossa puu on toistuva aihe, jonka tutkimiseen taiteilija palaa yhä uudelleen. Vappu Rossi avaa teostaan seuraavalla tavalla: ”Mediataideanimaatio ”Elämän puu” on jatkoa aiemmille animaatioilleni: se avaa taidepiirtämisen prosessia tehden näkyväksi kuvan asteittaisen synnyn, katoamisen ja uudelleensyntymisen. Viiva kehrää kuvaa esiin: tunnelma on samankaltainen kuin intervalli-kameralla kuvatuissa otoksissa, jossa aamun valjetessa huurre hiljaa sulaa ja kasvien käpertyneet varret kohottautuvat jälleen kohti valoa. Hiilenjäljet piirtyvät ja pyyhkiytyvät, kerryttävät kuvan ja täyttävät lopulta paperin kokonaan – vain järjestäytyäkseen uudelleen ja antaakseen tilaa seuraavalle näylle.”

Mielenkiintoisen lisän teoksen tulkintaan tuo Vappu Rossin tapa samaistaa oksat, juuret ja verisuonet toisiinsa. Oksat ja juuret ovat kuin puun verisuonia. Suonia, joiden kautta ravinteet, happi ja muut elämälle välttämättömät ainesosat kulkeutuvat eteenpäin.

Teksti: Aino Multanen, Tuusulan taidemuseo
Laminaattiteksti ”Kun mennyt on yö – Vappu Rossi” –näyttelyyn Taidekeskus Kasarmissa 15.2.–20.5.2012
Kuvat: Vappu Rossi
Muita näyttelyn artikkeleita