Lanka — Galaktotrofusa (valokaappi 2010)

Tussi ja kaiverrus opaalipleksille, valokalvosapluunat

Teksti: Aino Multanen, Tuusulan taidemuseo
Laminaattiteksti ”Kun mennyt on yö – Vappu Rossi” –näyttelyyn Taidekeskus Kasarmissa 15.2.–20.5.2012
Muita näyttelyn artikkeleita

vappu_rossi_galaktotrofusa390.jpgTeoksen nimessä oleva Galaktotrofusa viittaa ortodoksiseen maailmaan ja ikoniin, johon on kuvattuna maidolla ruokkiva Jumalanäiti (gala on kreikkaa ja tarkoittaa maitoa). Ikonin tapaan myös Vappu Rossin teoksessa lapsi saa ensimmäisen ravintonsa äitinsä rinnasta imemällä. Tapahtuma on intiimi ja korostaa lapsen riippuvuutta äidistään – onko sitten kyse uskonnollissävytteisestä Marian ja Jeesuksen suhteesta tai maallisemmasta tapahtumasta. Valkoisen värinsä vuoksi maito on usein symboloinut ”jumalten ruokaa” ja ”puhdasta uhria”. Keskiajan kirkkotaiteessa ”pahat äidit” vuorostaan ”ruokkivat rinnoillaan käärmettä”.

Rossi on teoksessaan Lanka — Galaktotrofusa elämän ydinkysymysten äärellä. Alkemiassa maito on veren kanssa edustanut kahta alkuainetta, Sulphuria ja Mercuriusta.  Molemmat nesteet (elämän eliksiirit) ovat läsnä myös tässä teoksessa. Äidin rinnassa on pieniä pallomaisia maitorauhasia, joista suonet lähtevät liikkeelle ja kuljettavat maidon lapsen suuhun. Äitiä edustaa teoksessa rinta. Vauva vuorostaa rakentuu verisuonistosta, joita pitkin esimerkiksi elämää ylläpitävät happi ja ravintoaineet kulkeutuvat eteenpäin.

Teoksen nimi lanka voidaan tulkita laajemmassa mittakaavassa. Eri uskonnoissa ja mytologioissa on pohdittu usein sielun ja ruumiin yhteyttä. Raamatussa yhteyttä on kuvattu hopealangalla, joka samalla muistuttaa äidin ja lapsen napanuoraa. Kreikan mytologiassa lanka yhdistettiin ihmiselämän kestoon. Mytologiassa kerrottiin kohtalottarista (moirat), joiden tehtävänä oli kehrätä ja katkaista ihmisen elämänlanka.

Teksti: Aino Multanen, Tuusulan taidemuseo
Laminaattiteksti ”Kun mennyt on yö – Vappu Rossi” –näyttelyyn Taidekeskus Kasarmissa 15.2.–20.5.2012
Kuva: Vappu Rossi
Muita näyttelyn artikkeleita